Community Foundations2020-08-27T16:34:21+02:00

Community Foundations

Het Streekfonds West-Vlaanderen maakt deel uit van een wereldwijd netwerk van zogenaamde ‘community foundations’. Dit zijn fondsen of stichtingen die al naargelang de context op lokaal of regionaal niveau lokale schenkers verbinden met lokale projecten.

Het concept is overgewaaid uit de Verenigde Staten waar de eerste echte ‘community foundation’ in 1914 werd opgericht in Cleveland. Via Canada en later ook het Verenigd Koninkrijk vond het concept zijn weg naar de rest van Europa en de wereld. Op vandaag zijn er wereldwijd zo’n 1800 community foundations actief.

Het Streekfonds West-Vlaanderen is de eerste ‘community foundation’ in België. Ondertussen zijn er ook streekfondsen actief in Limburg (Een Hart voor Limburg), Oost-Vlaanderen (Streekmotor 23) en in Duitstalig België.

Het Streekfonds West-Vlaanderen maakt deel uit van het European Community Foundation Initiative en we werken ook veel samen met het Global Fund For Community Foundations. Via beide organisaties vinden heel wat lokale projecten en fondsen ook internationaal hun weg en worden ze vaak overgenomen door andere regio’s of landen. Zo is het project ‘MyMachine’ – dat mee door het Streekfonds West-Vlaanderen werd opgestart – dankzij ons netwerk ondertussen ook kunnen opstarten in Slovakije, Noorwegen en Zuid-Afrika.