Recent verscheen het uniek en eigenzinnig fotoboek ‘Dwaallicht’ van de Kortrijkse fotograaf en storyteller Leander Depypere. Aan de hand van een bijzondere reeks foto’s met gevatte bijschriften, vertelt de auteur het verhaal van een landschap dat door onze drang naar welvaart en groei steeds meer onder druk komt te staan. De opbrengst van het boek gaat naar ‘Een Hart voor West-Vlaanderen’, een initiatief van het Streekfonds West-Vlaanderen ter ondersteuning van kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties.

De afgelopen jaren nam Leander tijdens zijn eindeloze slentertochten door eigen streek bijna dagelijks foto’s die hij vervolgens met een paar simpele klikken en vergezeld van een gevat bijschrift de wijde wereld instuurde. Niet zozeer om met zijn leven te koop te lopen of om mensen te vervelen met zijn bezigheden, maar eerder vanuit een onweerstaanbare drang om er op uit te trekken en de nabije omgeving te ontrafelen en te verbeelden.

De unieke combinatie van woord en beeld bleek aan te slaan en volgers op sociale media begonnen spontaan mee te zoeken naar alternatieve bijschriften en regelmatig kreeg Leander ook suggesties toegestuurd van nieuwe plekken of onderwerpen om in beeld te brengen. Voor sommigen bleek het bekijken van de posts zelfs een dagelijks ritueel te zijn geworden. “Als een soort online scheurkalender waarvan de blaadjes na een vluchtige blik steevast oplosten in het digitale universum”, aldus de fotograaf.

Op vraag van het Streekfonds West-Vlaanderen heeft Leander nu een selectie van zijn werk gebundeld in een boek ten voordele van Een Hart voor West-Vlaanderen. Volgens de fotograaf een unieke kans om zijn beeldverhaal in een tastbare vorm naar buiten te brengen en een aantal beelden te onttrekken aan de digitale maalstroom. En bovendien een leuke manier om een steentje bij te dragen aan de vele bewonderenswaardige projecten ter ondersteuning van kansarme kinderen en jongeren in West-Vlaanderen. Het boek ‘Dwaallicht’ is vanaf 19 november in beperkte oplage beschikbaar in Boekenhuis Theoria in Kortrijk, maar je kan nu al een exemplaar reserveren op de website van het Streekfonds West-Vlaanderen of op de website van de fotograaf.

Het boek ‘Dwaallicht’ is in beperkte oplage beschikbaar voor 39,95 € in Boekenhuis Theoria in Kortrijk.

Project ten voordele van Een Hart voor West-Vlaanderen en met de steun en medewerking van Streekfonds West-Vlaanderen, Koning Boudewijnstichting en Boekenhuis Theoria.

(witruimte)

(witruimte)

2022-04-25T16:55:39+02:00
Ga naar de bovenkant