MyMachine2020-06-26T16:40:15+02:00

witruimte

MyMachine

Er wordt wel eens gezegd dat de meeste dromen bedrog zijn. Maar niets is minder waar. Dromen kunnen wel degelijk werkelijkheid worden. Via het project MyMachine kunnen kleine en (iets) grotere kinderen samen hun dromen najagen en een eigen ‘droommachine’ maken.

Kinderen uit het basisonderwijs bedenken hierbij een idee voor een ‘machine’, waar hogeschoolstudenten op verder broeden om tot een ontwerp te komen dat vervolgens door leerlingen uit het technisch onderwijs wordt gebruikt om de machine ook effectief in elkaar te knutselen.

Tijdens dit traject kunnen zowel de kinderen als de studenten een beroep doen op de expertise en ondersteuning van diverse bedrijven en organisaties om zo hun wildste, knapste of mafste ideeën en ontwerpen te realiseren. Via MyMachine worden kinderen en jongeren gestimuleerd om creatief aan de slag te gaan om hun dromen waar te maken.

MyMachine werd in 2008 in de Regio Kortrijk gelanceerd door het Streekfonds West-Vlaanderen, Intercommunale Leiedal en Howest – de Hogeschool West-Vlaanderen. Na een eerste pilootfase werd het project uitgerold over de hele provincie West-Vlaanderen en later over heel Vlaanderen. Ondertussen is MyMachine ook gelanceerd in Wallonië, Frankrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

In 2012 werd met het MyMachine Noord-Zuid-project een nieuwe stap gezet waarbij kinderen uit West-Vlaanderen samen met leeftijdsgenoten uit het (armere) Zuiden aan de slag gingen om hun droommachines te bedenken en te realiseren. Het Streekfonds en MyMachine werkten hiervoor samen met de West Coast Community Foundation in Malmesbury (Zuid-Afrika) en het Global Fund for Community Foundations.

MyMachine werd in 2009 door de Verenigde Naties bekroond met de World Summit Award 2009 en uitgeroepen tot ‘worldwide example to promote creativity in education’. MyMachine won ook de prestigeuze Design Management Europe Award 2009 en de Nyrstar Foundation Award 2013 voor het Noord-Zuid-project.