Voorzitter Jos Claeys aan het woord: “Meten is weten wat je voelt”

Oproep

Niet meer van toepassing

Nieuws

Voorzitter Jos Claeys aan het woord: “Meten is weten wat je voelt”

Met het Streekfonds komen wij in contact met heel veel mooie projecten van gedreven organisaties. Telkens opnieuw is het mooi om te zien hoe zij het volle pond geven voor de zaken die hen beroeren. Het oprecht maatschappelijk engagement.

Bij de plaatsbezoeken nemen organisaties ons graag mee in hun verhaal, in wat hen drijft. En die projecten zijn meestal welonderbouwd, zich richtend op doelgroepen en thema’s of problematieken die de wereld uit geholpen moeten worden.

Als je als externe zo’n projecten bezoekt, dan voel je de gedrevenheid en dan weet je dat het goed zit. Dat merkte ik ook bij de persvoorstelling van de projecten van Een Hart voor West-Vlaanderen. Het was fijn om zoveel begeestering te zien.

Tegelijk is er ook de vaststelling dat iedereen zijn huiswerk maakt, zonder het oneerbiedigend te willen zeggen, op zijn eigen vierkante meter. Iedereen baseert zich op zijn eigen cijfers en zijn eigen ervaringen. Dat is goed, dat zorgt voor oprecht engagement.

Maar af en toe moet je ook kunnen terugvallen op objectieve data waar je je werking kan op aftoetsen. Met zo’n data kan je als het ware objectiveren wat je buikgevoel je vertelt.

Zo leerden we onlangs een instrument als de Kansarmoedeatlas van de provincie West-Vlaanderen wat beter kennen. Dat is een schat aan informatie en data over steden, gemeenten, maar ook buurten in onze provincie. Aan de hand van verschillende parameters wordt het risico ingeschat of een bepaalde buurt kansarm is. Of dat dreigt te worden. Zo kwam de provincie tot honderddertig kansarme buurten. Er ligt dus nog heel wat werk op de plank.

Niet alleen voor die gebieden die nu al gecatalogeerd worden als kansarm, maar ook voor de zogenaamde grijze zones; regio’s waar op een of meerdere criteria alarmsignalen afgaan die we niet mogen vergeten of negeren. Het zijn stuk voor stuk buurten die onze extra aandacht verdienen.

We hoeven u dus niet te vertellen hoe waardevol die data zijn. Het betekent echter niet dat we er voor pleiten uw buikgevoel te negeren, dat u niet moet toegeven aan uw onrechtvaardigheidsgevoel of achterover moet leunen en pas na het analyseren van onderzochte data in actie moet schieten. Beiden kunnen en moeten versterkend werken. Als je spontaan iets aanvoelt, neem er dan data bij om te kijken of je intuïtie je gelijk geeft. Maar ook andersom: als je een werf ontdekt hebt, duik er dan met je eigen gezond verstand, op je eigen manier in. Of laat het ons weten en durf ons concreet de vraag te stellen hoe we jullie kunnen ondersteunen.

"Het mag duidelijk zijn dat wij graag voor een ‘coalition of the willing’ gaan." - Jos Claeys, voorzitter Streekfonds West-Vlaanderen

Het is een en-en-verhaal waar iedereen bij te winnen heeft. Sociale organisaties, omarm dus de data om nog gerichter je werking uit te bouwen en nog meer impact te creëren.

Overheden, neem jullie verantwoordelijkheid op en geef aan de hand van goed onderbouwde data de juiste beleidsimpulsen. Ga straks na de verkiezingen eens aan de slag, leg het kiesgedrag van je bevolking op de sociale kaart van West-Vlaanderen en trek dan de juiste conclusies.

En ondernemers, als jullie echt aan lokaal maatschappelijk engagement willen doen in jullie eigen regio, laat jullie dan niet alleen leiden door jullie ondernemersinstinct, maar laat jullie ook adviseren aan de hand van concrete data.

Het mag duidelijk zijn dat wij graag voor een ‘coalition of the willing’ gaan. Laat ons allen vanuit ons hart, gewapend met goede data en een gezonde portie West-Vlaamse nuchterheid onze rol opnemen. Er ligt werk op de plank.

Enkele cijfers:

  • Provincie West-Vlaanderen bracht kansarmoede in beeld aan de hand van vier dimensies: type huishouden, herkomst, financiële kwetsbaarheid en gezondheid.
  • Als een buurt op drie of vier van die dimensies slecht scoort, wordt hij gedefinieerd als kansarm.
  • Op die manier kwam de provincie tot 130 kansarme buurten, verspreid over 29 gemeenten in West-Vlaanderen.
  • In 45% van de West-Vlaamse gemeenten komt minstens 1 kansarme buurt voor.
  • Deze buurten huisvesten 16% van de West-Vlaamse huishoudens.
  • In totaal gaat het om 162.949 West-Vlamingen.
  • In onze provincie werden bovendien 176 buurten met kansarme jongeren gedetecteerd, verspreid over 34 gemeenten.
  • 16% van de jongeren in West-Vlaanderen wordt geconfronteerd met kansarmoede.

Ontdek het initiatief gelinkt aan dit nieuwsbericht:

"Ik zoek steun voor mijn project", "Ik wil een bijdrage leveren aan het Streekfonds, maar hoe doe ik dat?"
. . .

FAQ

Vragen over de werking van Streekfonds West-Vlaanderen? Lees onze FAQs!
Lees verder

Streekfonds - privacybeleid

Waarom verzamelen we bij het Streekfonds persoonsgegevens en hoe gaan we met die gegevens om?

Jouw privacy is belangrijk
Het beschermen van jouw persoonlijke gegevens en jouw privacy is belangrijk voor ons. De toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR), is onze leidraad. Dit betekent dat wij:

  • jouw persoonsgegevens verwerken volgens het doel waarvoor je ze opgaf.
  • enkel die gegevens verzamelen die minimaal nodig zijn om projecten en fondsen op correcte manier te behandelen.
  • indien nodig, jouw toestemming vragen voor de verwerking van je persoonsgegevens.
  • geen persoonsgegevens doorgeven aan derden tenzij dit nodig is voor de uitvoering van de doeleinden.
  • jouw persoonsgegevens met de nodige zorg bewaren en beschermen zodat deze bij ons veilig zijn.
  • altijd bereid zijn om vragen met betrekking tot jouw persoonsgegevens te beantwoorden. Hiervoor kan je ons contacteren via [email protected] of op het nummer +32 473 70 15 18.